Tähtikuvauskausi 2018-2019 on aloitettu!

Vaikka Helsingin korkeudella ei ihan täydellinen astronominen pimeys ollut alkanut elokuun puolivälissä (astronominen pimeys -> Aurinko ainakin 18 astetta horisontin alapuolella), niin otin silti varaslähdön ja asensin laitteet pihalle. Kuvauskalusto toimi täysin moitteetta ilman mitään ongelmia, joka oli pienoinen yllätys! Välillä mikään ei tunnut toimivan…

Kaukoputken ensimmäisenä kohteena 16.8.2018 oli Kassiopeian tähdistössä viilettänyt komeetta 21P/Giacobini-Zinner. Komeetta pitäisi näkyä ihan kiikareillakin ja se on parhaillaan lähestymässä Aurinkoa ja sen kirkkain vaihe on 10.9 tienoilla, jolloin se käy Aurinkoa lähimpänä kiertoradallaan. Tätä kohtaa kutsutaan periheliksi. Tässä kuvassa valotusaika tasan 2 tuntia.

Tein myös animaation komeetan lennosta avarauudessa. Kuva on otettu aikavälillä klo 23.26 – 02.06 (16.-17.8.2018).

Toisena syksyn kohteena 29.8.2018 oli Sininen lumipallosumu (NGC 7662) Andromedan tähdistössä. Tämä hyvin kirkas planetaarinen sumu sijaitsee tuhansien valovuosien päässä meistä. Tarkkaa etäisyyttä ei ilmeisesti tunneta.

Ja tässä lähempää kuvaa lumipallosta.