Syksyn 2021 kuvaukset ja tähtiesitykset ovat alkaneet!

Tähtikuvaukset ovat päässeet käyntiin uudella kaukoputkikalustolla ja kuvausputkena minulla on käytettynä ostettu Sky-Watcher 80ED Pro-series. Nykyinen laitteisto:

  • Jalusta: iOptron CEM60
  • Kuvausputki ja kamera: Sky-Watcher 80ED pro-series + ZWO ASI071MC Pro
  • Seurantaputki ja kamera: Orion ShortTube 80mm + ZWO ASI120MM mini
  • Napasuuntauputki ja kamera: Celestron 9×50 etsinkaukoputki + ZWO ASI224MC (Napasuuntaus SharpCap Pro ohjelmalla)
  • Taivaskamera: ZWO ASI120MC
  • Moottoritarkennin: ZWO EAF
  • Kuvausohjelmistot: N.I.N.A. – Nighttime Imaging ’N’ Astronomy 1.11, PHD2 ja Cartes du Ciel
  • Kuvien kalibrointi, pinoaminen ja käsittely: PixInsight 1.8

Syksyn kuvauksia

Tähtikuvauskauden aloitus Kaksoisklusterilla, joka sijaitsee Perseuksen tähdistössä n. 7500 valovuoden päässä Maasta.

Syksyn toinen tähtikuva on Andromedan galaksi ja sen seuralaisgalaksit M32 (vasemmalla Andromedan ytimestä) ja M110 (alhaalla oikealla). Andromeda sijaitsee noin 2.5 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Valotusta 4 tuntia ja 5 minuuttia.

Syksyn kolmas kohde on Itäinen Harsosumu (NGC 6992) sijaitsee Joutsenen tähdistössä n. 2400 valovuoden päässä Maasta. Kuvauksessa käytin suodinta, joka päästää läpi vain ionisoituneen vedyn (H-alpha) ja hapen (Oxygen III) emissioviivat. Kuvassa punainen edustaa vetyä ja sininen happea. Valotusta kuvassa 4 tuntia ja 20 minuuttia

Avonainen tähtijoukko Messier 52 sijaitsee Kassiopeian tähdistössä n. 4600 valovuoden päässä Maasta. Lisäksi kuvassa vasemmassa alanurkassa heikosti näkyvä Kuplasumu, jonka etäisyys on n. 7100 valovuotta. Valotusta 1h55min.

Kalanpääsumu (IC1795) oikeassa alakulmassa ja ylhäällä osa Sydänsumusta (IC1805), jotka sijaitsevat Kassiopeian tähdistössä n. 7500 valovuoden päässä Maasta. Valotusta tasan 3 tuntia.

Lisäksi prosessoin kuvan tavalla, joka jäljittelee kuuluisaa Hubble-avaruusteleskoopin värimaailmaa.

Harsosumu sijaitsee Joutsenen tähdistössä n. 2400 valovuoden päässä Maasta. Ylempää sumua, eli Läntistä harsosumua, NGC 6960, kutsutaan joskus nimellä ”Noidan luutasumu” (Witch’s Broom). Ehkä se muistuttaa luutaa! Valotusta 2 tuntia ja 30 minuuttia.

Tähtiesitys

Olin 30.9.2021 Suomen tietokirjailija ry:n lähettämänä tietokirjailijavierailulla Jyväskylän kaupungin Palokan aluekirjastossa! Tutkimusmatkalla avaruudessa oli aivan mahtava lapsiyleisö ja aikuisetkin olivat innoissaan!