Kevään 2022 tähtikuvausten satoa

Kevään tähtikuvaukset ovat tulleet päätökseensä, koska alkaa olla jo liian valoisaa syvän avaruuden kuvaamiseen. Sain valmiiksi 12 kohdetta ja antiikkista valoa tuli kerättyä yhteensä huikeat 62 tuntia ja 45 minuuttia. Elokuussa jatketaan taas.

Sumut

IC 405 – Liekehtivä tähtisumu

Liekehtivä tähtisumu on emissio- ja heijastussumu Ajomiehen tähdistössä n. 1500 valovuoden päässä Maasta. Valotusta yhteensä 5 tuntia ja 20 minuuttia.

IC 1848 – Sielusumu

Sielusumu sijaitsee Kassiopeian tähdistössä n. 6500 valovuoden päässä Maasta. Sumun leveys on n. 100 valovuotta. Sumussa on myös useita avoimia tähtijoukkoja. Toisessa versiossa käytin experimentaalista Hubble-palettia. Valotusta 7 tuntia ja 15 minuuttia.

Messier 97 – Pöllösumu ja Messier 108 – Surffilautagalaksi

Pöllösumu ja Surffilautagalaksi sijaitsevat Ison Karhun tähdistössä. Galaksin etäisyys Maasta on n. 14 miljoonaa valovuotta ja sumun n. 2030 valovuotta. Valotusta tässä kuvassa 8 tuntia ja 50 minuuttia.

NGC 2174 – Apinanpääsumu

Apinanpääsumu on emissisumu Orionin tähdistössä ja se sijaitsee n. 6400 valovuoden päässä Maasta. Kuvauksessa käytin kapeakaistasuodinta ja kuvankäsittelyssä käytin experimentaalista Hubble-palettia. Valoa 1 tuntia ja 25 minuuttia.

Galaksit

IC 342 (Piilotettu galaksi)

Piilotettu galaksi sijaitsee Kirahvin tähdistössä yli 10 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Kuvauksessa käytin valosaastesuodinta, joka ei päästä läpi mm. katuvalojen (natriumhöyrylamppujen) valon aallonpituutta. Kuvassa n. klo 11 kohdalla näkyvä kirkas tähti (HIP 18067) kuuluu omaan Linnunrataamme ja on noin 657 valovuoden päässä Maasta. Valotusta yhteensä 7 tuntia ja 15 minuuttia.

Messier 51 – Pyörregalaksi

Pyörregalaksi, eli Messier 51, ja sen vasemmalla puolella seuralaisgalaksi NGC 5195 sijaitsevat Ajokoirien tähdistössä n. 31 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Sen löysi ranskalainen tähtitieteilijä Charles Messier vuonna 1773. Valotusta 6 tuntia ja 30 minuuttia.

Messier 81 ja 82 – Boden sumu ja Sikarigalaksi

Vasemmalla Boden galaksi, oikealla Sikarigalaksi ja ylhäällä vasemmalla Garlandin kääpiögalaksi. Boden ja Sikarigalaksi sijaitsevat n. 12 miljoonan valovuoden päässä Maasta ja Garlandin galaksi n. 13 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Valotusta yhteensä 8 tuntia ja 40 minuuttia.

Messier 101 – Tuulimyllygalaksi

Tuulimyllygalaksi, sijaitsee Ison Karhun tähdistössä n. 21 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Siinä arvioidaan olevan n. 1000 miljardia tähteä. Valotusta 7 tuntia ja 55 minuuttia.

Tähtijoukot

Messier 38

Yksi tämän kevään viimeisiä kohteita oli avoin tähtijoukko Messier 38 ja sen alapuolella näkyvä toinen avoin tähtijoukko NGC 1907. Messier 38 sijaitsee n. 4200 valovuoden ja NGC 1907 n. 4500 valovuoden päässä Maasta. Vasemmalla puolella punertava sumu kuulunee Liekehtivään tähtisumuun (IC 405). Kuvauksessa käytin valosaastesuodinta. Valotusta 1 tunti ja 15 minuuttia.

Messier 44 – Mehiläisjoukko

Praesepe, eli Messier 44, on avonainen tähtijoukko Kravun tähdistössä n. 600 valovuoden päässä Maasta. Tämän voi nähdä paljain silmin, tosin heikosti kaupungin valosaasteessa. Valotusta tasan yksi tunti.

Messier 45 – Seulaset

Seulaset, Plejadit, Subaru, Seitsemän sisarusta, Pikku-otava ja Messier 45. Tällä kirkkaalla ja paljan silmin nähtävillä avonaisella tähtijoukolla on monta nimeä. Se sijaitsee Härän tähdistössä n. 440 valovuoden päässä Maasta. Kuvassa on nähtävissä heijastussumu, joka heijasta kirkkaimpien tähtien sinistä valoa. Valotusta 5 tuntia ja 20 minuuttia.

Messier 92

Messier 92 on tiheä pallomainen tähtijoukko Herkuleksen tähdistössä ja se sijaitsee n. 27000 valovuoden päässä Maasta. Sen löysi saksalainen tähtitieteilijä Johann Bose vuonna 1777. Joukkiossa on n. 330 000 tähteä. Valotusta 2 tuntia.