Tähtikuvausretki Virolahdelle: James Webb avaruusteleskooppi, M2 ja Kolmion galaksi M33!

Syyskuussa teimme tähtiretken Virolahdelle (taitaa olla jo kolmas) ja grillauksen saunomisen lomassa pääsimme myös tähtikuvaamaan. Virolahden Vähän-Harvajan niemi sopii oikein mainiosti tähtikuvaukseen, sillä valosaastetta on vähän ja Linnunradan näkee heittämällä. Bortle-asteikossa se kuuluu 4:seen. Illan kuvauskohteet olivat James Webb avaruusteleskooppi, pallomainen tähtijoukko Messier 2 ja Kolmion galaksi (Messier 33).

James Webb avaruusteleskooppi (JWST)

Halusin testata saako James Webb avaruusteleskoopin näkyviin Sky-Watcher 80ED kaukoputkella ja sehän onnistui! Oheisessa animaatiossa on 4 kpl 5min valotuksia ja siellähän se Webb lentää liihottaa. Kaytin kuvaamiseen N.I.N.A. – Nighttime Imaging ’N’ Astronomy – ohjelmistoa, johon on saatavissa ”Orbitals”-plugin, jolla voi kohdistaa kaukoputken Webbiin parilla hiiren klikkauksella.

Messier 2

Illan seuraava kohde oli pallomainen tähtijouko Messier 2, joka sijaitsee Vesimiehen tähdistössä n. 37500 valovuoden päässä Maasta. Joukossa on n. 150000 tähteä ja halkaisija on n. 175 valovuotta. Valotusta vain 35 minuuttia.

Kolmion galaksi

Illan pääkohde oli Kolmion tähdistössä sijaitseva Kolmion galaksi (Messier 33). Tämä galaksi kuuluu samaan paikalliseen galaksijoukkoon Linnunradan ja Andromedan galaksin kanssa ja sijaitse n. 3.2 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Tässä valotusta vain hämmästyttävät 55 minuuttia.