Tähtiesitykset

”Tutkimusmatka/Rakettimatka- avaruuteen”-tähtiesityksen sisältö viskareille, eskareille ja ala-asteen 1-6 luokille:

  • Aurinkokunta (Aurinko, planeetat, kuut, komeetat, asteroidit, revontulet ja tähdenlennot)
  • Kuuraketti (Saturn V) ja Avaruusukkula
  • Tähdet, tähtijoukot, kaasusumut ja Linnunrata ja muut galaksit
  • Kiikarit ja kaukoputket; miksi niitä käytetään ja mitä niillä näkee
  • Jokainen osallistuja pääsee katsomaan pienellä matkakaukoputkella jotain kaukaista kohdetta, esim telemasto tai savupiippu (päivällä ei avaruuden kohteita voi katsoa)

Esitys on toteutettu PowerPointilla ja siinä tutustutaan Aurinkokunnan kohteisiin (Aurinko, planeetat, kuut, asteroidit ja komeetat), sekä Aurinkokuntamme ulkopuolella oleviin tähtijoukkoihin, kaasusumuihin ja galakseihin. Lisäksi esityksessä tutustutaan Kuurakettiin (Saturn V) ja Avaruusukkulaan kuvien ja videoiden avulla. Esitys sisältää myös videoita ja animaatioita ja on interaktiivinen, eli kyselen paljon lapsilta esityksen aikana ja lapset saa kysellä myös.

Yksi olennainen osa esitystä on se, että mitä ja miten kohteita näkee omalla silmällä, kiikarilla tai kaukoputkella. Lopuksi olemme katsoneet pienellä matkakaukoputkella esimerkiksi ikkunasta ulos jotain kaukaista maanpäällistä kohdetta (yleensä on pilvistä tai esitykset ovat päiväsaikaan). Monelle lapselle tämä on ensimmäinen kerta kun katsovat kaukoputkella ja innostus on valtava!

Räätälöin esitykseni aina etukäteen yleisön iän mukaan. Esityksen kesto on ollut noin 30 minuuttia eskarilaisille ja hieman pidempi koululaisille.

”Valoa pimeydestä – Syvän taivaan tähtikuvaus”-esityksiä yläkoululaisille, lukiolaisille ja aikuisille:

  • Miksi kaukoputkia tarvitaan ja miten ne toimii
  • Syvän taivaan kuvaaminen; mitä tarvitaan ja miten se tapahtuu
  • Mitä kohteita avaruudesta löytyy; tähdet, tähtijoukot, kaasusumut, Linnunrata ja galaksit

Ota yhteyttä ja sovitaan esitys!

Lapsilta olen saanut aivan huikeita kiitoskortteja (tässä vain osa)!

”Light from The Darkness – The Art of Deep Space Astrophotography / Valoa pimeydestä – Syvän taivaan tähtikuvaus”-esityksiä (englanniksi tai suomeksi, pyynnöstä riippuen) konferensseissa ja seminaareissa:


Kuva: Teppo Varilo


Kuva: Teppo Varilo


Kuva: Jouko Siro