Taivas- ja revontulikamerat
Kesällä asensin uuden taivaskameran Manamansalon erämaahan. Kamerana toimii nyt ZWO ASI178MC ja linssinä 2.5mm kalansilmälinssi 170 asteen kuvakulmalla, joka on vesitiivissä ja lämmitetyssä kotelossa läpinäkyvän kuvun alla. Samaan tolppaan tuli vanha revontulikamera, TP-Link Tapo C325WB. Taivaskameran kuvat tallennetaan AllSkEye-ohjelmistolla (https://allskeye.com/) ja revontulikameran videot ja kuvat FFmpeg-ohjelmalla (https://www.ffmpeg.org/).
Kameroiden live-kuvaa voi katsoa täältä https://kaukoputkimies.fi/allsky/. Toistaiseksi kamerat ovat päällä vain öisin, mikäli on selkeä keli. Myöhemmin syksyllä ne toimivat 24/7.
Tallennettuja revontulivideoita löytyy Kaukoputkimies YouTube-kanavalta: https://www.youtube.com/@kaukoputkimies9492/videos
Syksyn ensivalon kuvauslaitteisto
Kuvaukset aloitin Celestronin EdgeHD 8 kaukoputkella. Laitteiston ja kamereoiden tarkempi esittely löytyy täältä: https://kaukoputkimies.fi/index.php/kaukoputket/
Kolme ensimmäistä kuvauskohdetta
Messier 71
Kuvauskauden ensimmäisenä kohteena oli pallomainen tähtijoukko Messier 71, joka sijaitsee Nuolen tähdistössä n. 13000 valovuoden päässä Maasta. Valotusta vain 1 tunti ja 25 minuuttia.
Nostopainosumu – Messier 27
Toisena kuvauskohteena oli Nostopainosumuna tunnettu planetaarinen sumu (Messier 27), joka on muodostunut räjähtäneen tähden pois puhaltamasta kaasusta. Sumun keskuksessa sijaitsee valkoinen kääpiötähti. Sumu sijaitsee Ketun tähdistössä n. 1250 valovuoden päässä Maasta. Valotusta 3 tuntia ja 55 minuuttia.
Lyyran rengassumu – Messier 57
Kolmas kohde oli Lyyran rengassumu, Messier 57, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Lyyran tähdistössä n. 2300 valovuoden päässä Maasta. Myös tämän sumun keskuksessa on valkoinen kääpiötähti. Valotusta vain 1 tunti ja 55 minuuttia.
Revontulet Tapanilassa asti!
Kuvaussession 12.-13.8.2024 välisenä yönä meinasi sotkea huikeat revontulet, joka ovat hyvin harvinaista herkkua Helsingin seudulla.
Revontulet kuvattuna Manamansalon taivaskameralla.